// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Sven Olson (1930 - 2008)

BildSvenOlson1971          BildCDPovelPaMirabelStor

 

Sven Olson. gitarristen, föddes i Göteborg 14/5 1930. Han påbörjade musikkarriären redan i slutet av 40-talet och spelade i olika orkestrar i hemstaden. På 50-talet ingick han i SWINGING SWEDES, liksom att han turnerade med Putte Wickman. Vid sextiotalets mitt bildade han sedan gruppen SCANDINAVIAN FIVE. De var aktiva under hela 70-talet.

 

Sven blev också mycket förknippad med Povel Ramel under 1970- och 1980-talen. Den trio som roade oss under de decennierna fick namnet SVEN OLSONS TRIO och bestod från början av just Sven Olson på gitarr, Sture Åkerberg på bas och Povel på piano. SVEN OLSONS TRIO låg bättre till i "munnen" än STURE ÅKERBERGS TRIO som var namnet inledningsvis, och så gick det för Povel att skapa en fin signatur av det, som första gången spelades upp i Göteborg, POVEL PÅ MIRABELL, 18/9 1971. Du som är medlem i sällskapet: Du har väl köpt den exklusiva medlems-CDn från just "Povel på Mirabell"? Den finns i Affären Ramel.

 

SVEN OLSONS TRIO kunde höras från debuten 1971 fram till mitten av 80-talet. De spelade på Djurgårdsbrunn, Berns och Maxim i Stockholm, Lorensberg i Göteborg, Kronprinsen i Malmö samt många andra ställen runt Sverige - och även utomlands, t.o.m. i Rio de Janeiro. Sven Olson med gitarren fanns med hela tiden, medan basen trakterades växelvis av Sture Åkerberg och Lasse Pettersson. Povel satt givetvis vid pianot, men hade ofta hjälppianister med sig, ifall han skulle vilja sjunga fritt.

 

Sven ingick även i orkestern i Povelshower under 70-talet, såsom i de båda POW SHOWerna och i KARAMELLODIER.

 

På senare år började konstnärssjälen Sven Olson ägna sig åt måleri och fanns med i flera utställningar i Göteborg. Han gick ur tiden 17/3 2008.

 


 


//