// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Stig Järrel (1910 - 1998)

 

Stig Järrel föddes 8 februari 1910. Han var en av våra mest välkända skådespelare inom både film, teater och revy. Dessutom förekom han flitigt i radion i t.ex. "Lilla varietén", "Dagens revy", "Enslingen Johannes", "Tjugo frågor" och "På minuten", liksom att han var flitig uppläsare i "Dagens dikt"; Stig Järrel skrev även egna dikter.

 

Även Knäppupp tog honom i anspråk i filmerna I RÖK OCH DANS, 1954 och RATATAA, 1956. I den förra sågs han som den lismande handlarns Per och i den senare som en av de Lewerhielmare som drack vin med förbannelse och dog.

 

Stig Järrel spelade gärna poker och framträdde även i populära sketchen "Poker-Joel" (text: Lars Gunnar Perne). Detta undgick inte Povel när han skrev och framförde "The Gräsänkling blues", 1951. Alla känner till textraden därifrån: "Vårt hembiträde Anna, vår trogna gamla skatt, förlora jag i poker till Stig Järrel förrgår natt".

 

På revyscenen var Stig Järrel en stöttepelare i hela 34 år i Kar de Mummas revyer. Där blev han mest känd som Fibban Karlsson, kverulanten som med hatt och lösnäsa gnällde på allt och alla. Det hände även att Povel fick en släng av sleven, t.ex:

 

Fibban (och Kar de Mumma som textskrivare) skojade med Povels final i AKTA HUVET på Folkan i Stockholm, 1953, d.v.s. numret där en pyjamasklädd ensemble sjöng "Ta på dig din pyjamas". I en revy på Blancheteatern som gick samtidigt kunde Fibban höras på det här sättet (Länka HÄR!)

 

Stig Järrel gick ur tiden 1 juli 1998.

 

BildStigJärrelIRökOchDans1954

Stig Järrel som handlarns Per i I RÖK OCH DANS, 1954

 

BildStigJärrelRatataa1956

Stig Järrel som Ulf-Christer Lefverhielm i RATATAA, 1956

 

 

//