// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Simon Brehm (1921 - 1967)

 

Simon Brehm föddes den 31 december 1921. Så här beskrev Orkesterjournalen honom:

 

"Från idealistisk jazzmodernist till framgångsrik dans- och populärmusiker, affärsman och TV-personlighet".

 

Ja, allt detta var Simon Brehm. Sannolikt känner de flesta honom ändå som Lill-Babs manager, basist i Hylands hörna och sångare i låtar typ "Dunder och snus", "När ska man hinna andas", "På vårat land" (med barnkör) etc. 

 

Simon Brehm var ändå i grunden jazzmusiker, och han spelade i många orkestrar. 

 

Vad finns det då för kopplingar mellan Simon Brehm och Povel Ramel? Jo, för det första gick de något år samtidigt på läroverk i Kungsholmen, Stockholm (se foto nedan från Povels bok "Följ mej bakåt vägen"). För det andra började Simon sin musikerbana 1941 i "Povels orkester", Embassy sextett, och var då också med och vann pris i Orkesterjournalens amatörorkestertävling. För det tredje var Simon några gånger med och spelade bas i Povels radioprogram FYRA KRING EN FLYGEL, 1946-1951. För det fjärde, slutligen, var Simon med i filmen I DUR OCH SKUR, 1953; han ackompanjerade där Povel m.fl. i "Din njugge far och din snörpiga mamma" och "Svante! Sss! Va'nte larvi'!" (se foto nedan). Dessa två nummer gavs också ut på skiva, med direktupptagninar från filmen.

 

Simon Brehm gick ur tiden 11 februari 1967. 

BildKungsholmensLäroverkPovelOchSimon

 

 

BildIDurOchSkurSvante1953

Vi ser Karl-Olof Finnberg, Povel Ramel, Simon Brehm, Oscar Rundqvist, Brita Borg och Allan Johansson i "Svante! Sss! Va'nte larvi!" ur filmen I DUR OCH SKUR, 1953 

 

//