// Povel Ramel-sällskapet

Pekka Langer - Natttupp och Knäppuppare! 

 

Ingen som växte upp på 50- och 60-talen kunde undgå Pekka Langer, hans radioprogram och kåserisamlingar. Pekka, som föddes 12/10 1919, startade sitt "Natttuppen" (med tre "t") i radion 1952. Där kåserade han dårpippigt och spisade skivor. Dessa program, liksom andra signerade Pekka, samlade stora lyssnarskaror. Vi minns dem alla: "Pekkas spegel", "Så får det bli", "Packa Pekkas kappsäck" etc.

 

Populariteten gjorde att Povel hörde av sig och ville ha med Pekka i sina föreställningar. Pekka och Povel var vänner sedan tidigare, och Bibi Langer och Susanna Ramel t.o.m. släkt med varann - på långt håll!

  

Pekka deltog i "Akta huvet", 1953 (på Folkan och i tältet), "Djuprevyn 2 meter", 1953-54, "Denna sida upp", 1954-55 och "Spectacle", 1956 (tältet). Dessutom i knäppupps radioparodier "Slänggungan" och "Skämtifemti", 1954 och i TV-produktionen "Sitt och se dubbelt", 1957. Dessutom gavs en skiva ut 1955 (bild nedan). Lyssna på den HÄR!

  

I Knäppupprevyerna förde Pekka upp sin "Natttupp" och sina gags på scenen. Ett inslag från "Denna sida upp" (Knäppupp II) där Pekka kåserar och spelar skivor kan du lyssna på HÄR!

  

Pekka jobbade och slet så till den milda grad, att hälsan inte sköttes som den skulle och att skatteproblem uppstod. Under några år på 60-talet flyttade han till Spanien för att tjäna ihop slantar till sina skulder. Det är detta Povel syftar på i "Liten turistflamenco" när han fick vandra "vecka efter vecka efter vecka, ensam i Spanien, så när som på Pekka".

  

Pekka Langer gick ur tiden 6/5 1996.  

BildPekkaDennaSidaUpp1955 BildPekkaNatttuppen1955  BildPekkaSomNatttupp 
//