// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Lars Ekborg (1926 - 1969)

BildPartaj1969

Lars Ekborg och Povel Ramel, TV-serien PARTAJ, 1969

 

Lars Ekborg var en av våra största skådespelare. Han föddes 6/6 1926 och har  varit engagerad på de flesta teaterscener samt i otaliga filmer, radio- och TV-program. Ingen genre har varit honom främmande, dramatisk teater, komedi, lustspel, spex - och revy! "Revy är svårast att spela", har han sagt, "direkt utsatt som man är gentemot publiken".

 

Under flera år var han engagerad hos Kar de Mumma i hans revyer. Där fick han både monologer, sketcher och sångnummer på sin lott. Vi minns honom t.ex. i "Köp en tulpan" (skrivet av Ulf Peder Olrog) tillsammans med Sven Holmberg.

 

Till Knäppupp och Povel Ramel kom han 1964. Där ersatte han Åke Grönberg när Povels och Beppes revy RYCK MEJ I SNÖRET drog in på Idéon, hösten 1964 och omdöptes till NYA RYCK I SNÖRET.

 

1965 drog han ett stort lass i Povels och Beppes revy TA AV DEJ SKORNA,  först i tältet på sommaren och därefter på Idéonteatern. Vi fick se Lars spela "Poker med Joakim", sjunga "Tummen" och mycket annat.

 

I Povels stora revy PÅ AVIGAN, 1966 var Lars en av stöttepelarna i både sketcher och musiknummer. Han sjöng "Grynkorv" ihop med Povel och Lissi Alandh, framträdde i monologen "Det stora eländet" och mycket annat.

 

Sommaren 1967 kunde vi se Lars Ekborg i Beppe Wolgers revy VI ÄLSKAR ER på Idéonteatern. Det var där Beppe blev utskälld av Lars i numret "Ridåöverhalningen". 

 

Våren 1969 framträdde så Povel och Lars tillsammans i TV-underhållningen PARTAJ, där Povel försökte få gagsen mera kvalitativa.

 

Slutligen kan det nämnas att hos Hasse&Tage hade han stora roller i deras filmer SVENSKA BILDER, 1964 och ATT ANGÖRA EN BRYGGA, 1965.

 

Lars Ekborg gick ur tiden hösten 1969, bara 43 år gammal.

 

Nedan kan bilder ses ur Knäppupparkivet:

 

 

BildNyaRyckISnöret1964Stor

Martin Ljung och Lars Ekborg, NYA RYCK I SNÖRET på Idéon, 1964

 

BildTaAvDejSkorna1965Stor

Lars Ekborg som den felande länken i TA AV DEJ SKORNA, 1965

 

BildPaAvigan1966Stor

Lars Ekborg och Povel Ramel i PÅ AVIGAN, 1966

 

PaAviganBild

Lars Ekborg, Povel Ramel och Lissi Alandh i "Grynkorv" från PÅ AVIGAN, 1966

 

//