// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Hugo "Låppan" Hagander (1928 - 1994)

 

Hugo "Låppan" Hagander föddes 29/8 1928 i Malmö, studerade juridik och blev jur. kand. i Lund. Han deltog med liv och lust i spexlivet i lärdomsstaden ihop med bl.a. Hans Alfredson och Cilla Ingvar.

 

Låppan kom så i kontakt med Povel Ramel och vänskapen dem emellan utvecklades. Låppan fick roller i några av Knäppupps produktioner:

 

I DAX IGEN, 1962-63, var han med i förspelet "Marskens drottning", var Gunwer Bergkvists föredetting i numret "Dummerjöns" och fanns med i sketchen "Partyhataren", I DE SISTA ENTUSIASTERNA / SOMMARENTUSIASTERNA, 1968 var han både ängel och härold och i TV-serien SEMLONS GRÖNA DALAR, 1977, sågs han i diverse småroller.

 

Låppan Hagander var även medlem i ordenssällskapet Björnjägarne som bildades 1962. De åkte årligen till Tivoli i Köpenhamn för att skjuta björn. Det betyder att när den lilla björnen blir ljusträffad, reser den sig upp, vrålar lite och går åt andra hållet. Detta lär ha skett när tivolit var stängt för övriga besökande. När skjutandet pausades i halvlek på Hotell Hafnia, inmundigades små glas innehållande mineralvatten av märket ”Harald Jensen Akvavit" (se Lennart Jirlows tavla nedan). Medlemmar i ordenssällskapet var Hugo "Låppan" Hagander, Sten Kärrby, Povel Ramel, Eric Owers, Bengt-Olof Landin och Lennart Jirlow (den senare fick bli medlem på grund av att han målade tavlan).

 

"Låppan" Hagander gick ur tiden 3/3 1994.

 

BildLappanHagander1963Webb

Låppan och Martin Ljung i "Partyhataren", DAX IGEN, 1963.

 

BildLappanHagander1968Webb

Låppan och Povel i SOMMARENTUSIASTERNA, 1968.

 

BildLappanHagander1977Webb

 Låppan kontroller frukosten i SEMLONS GRÖNA DALAR, 1977.

                      BildBjornjagarna

Ordenssällskapet Björnjägarne samlade runt bordet. Vi ser från v. till h. Hugo "Låppan Hagander", Sten Kärrby, Povel Ramel, Eric Owers och Bengt-Olof Landin. Lennart Jirlow som målat tilldragelsen blev också medlem i sällskapet. 


//