// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Ernst Rolf (1891 - 1932)

 BildErnstRolf               BildRolftönteriet

T.v.: Ernst Rolf (LP-skiva) - T.h.: Povel o Wenche i Rolftönteriet, 1970 (DVD-bild)

 

Ernst Rolf föddes den 20 januari 1891. Även om han var en komplicerad natur så minns vi givetvis alla hans glada melodier och kupletter. Povel såg honom aldrig framträda på scenen (han valde Gröna Lund i stället för Rolfrevyn vid något tillfälle i  barndomen), men han lär ha hälsat på honom; Povels far var nämligen en av Ernst Rolfs alla advokater

Povel skulle dock knyta an till Rolfs repertoar flera gånger:

1) Povel skrev en rolig pendang till Rolfs "Bättre och bättre dag för dag"; den fick namnet "Livet är ett helvete" och skrevs först till ett TV-program med Martin Ljung , 1965, varefter Brita Borg framförde den i KARAMELLODIER, 1972. Ja, Povel sjöng den också själv i Sven Olsons trio på 70-talet.

2) Povel jazzade därutöver upp Rolfs "En är för liten och en är för stor" i pianoshowerna med Sven Olsons trio.

3) Framför allt minns vi Povels Ernst Rolf-parodi i THE POW SHOW (PoW Show 1), 1969-70, "Det stora Rolf-tönteriet". Povel myntade där orden "finns det uppskattning finns parodin". Se och lyssna när Povel och Wenche leker med Rolf-melodierna HÄR!

Ernst Rolf avled av lunginflammation som han ådragit sig efter att ha kastat sig i sjön. På juldagen 1932 fanns han inte längre och nationalsorg utbröt.


 

//