// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Ejnar Haglund (31/3 1905 - 12/8 1991)

BildEjnarHaglundIHerrHålm

Om Ejnar Haglund finns mycket att berätta - mannen med den övertydliga rösten som kunde allt, som var förebilden för Murre från Skogstibble i "Pelle Svanslös" och som var den som knäppte ihop västen med gylfen före Valfrid Lindeman (det har Hasse Alfredson berättat).
Som stort musikgeni var han också en tid domare i Sten Bromans MUSIKFRÅGAN i radio och TV.
Haglund fanns med i Povels båda radioserier JAKTEN PÅ JOHAN BLÖTH, 1948 och HERR HÅLMS ÖDEN OCH ANGANTYR, 1950. I "Johan Blöth" gestaltade han allvetaren Prins Vasaru i Polynesien, i seriens Söderhavsavsnitt. Och i "Herr Hålm" deltog han i avsnittet 'Mysteriet med de åldriga pepparkakorna; där har några barnboksförfattare kidnappats, bl.a. Gösta Knutsson, och deckarna Povel, Brita och Martin ger sig iväg till Uppsala för att leta, och finner Knutssons frågesportkompis, allvetaren Ejnar Haglund; Där framför han Povels pastisch på Gunnar Wennerbergs sångcykel Gluntarna, "Ack huru lugnt i det Knutssonska tjället".

Även i Och i Knäppupparnas TV-produktion SITT OCH SE DUBBELT, 1957, fanns han med när bl.a. dåtidens populära "10.000 kronorsfrågan" skulle parodieras (det blev där "10.000 kronorsplågan"); Povel imiterade Nils-Erik Baehrendtz, och Ejnar Haglund ville tävla i allting, gärna gymnastik.
//