// Povel Ramel-sällskapet

Vi minns Alice Babs

 

ALICE BABS Sjöblom, född Nilsson, såg dagens ljus i Kalmar, 26/1 1924. Utan tvekan kan hon betraktas som en av våra största artister genom tiderna. I samband med millenieskiftet konstaterades det att ALICE BABS och POVEL RAMEL var 1900-talets främsta inom genren musikalisk underhållning.

 

Alice musikaliska bredd var stor och sopranrösten beundrad av de flesta; till och med Birgit Nilsson kände avund! Alice sjöng inom de flesta genrer: Schlager, jazz, visa, klassisk musik, kyrkomusik. Och hon samarbetade med åtskilliga: Nils Lindberg, Bengt Hallberg, Charlie Norman, Ulrik Neumann, Svend Asmussen, Duke Ellington - och Povel Ramel. 

Alice blev även en stor idol på filmen. Vi minns "Swing it magistern", "Vårat gäng". "Örnungar" och mycket annat.

 

Hur träffades då Alice och Povel? Jo, i sin memoarbok "Född till musik" skriver Alice så här:

 

"På 'Din egen röst' hade jag också träffat Povel Ramel och kom med i hans underbara förening för 'fånighetens främjande' som den då hette (senare 'flugighetens'). Jag skrattade mest hela tiden, men ett och annat fick jag väl ur mig mellan skrattparoxysmerna. Däremot var jag allvarlig och enormt lycklig när jag blev hembjuden till Povel och vi satt och lyssnade på Bix Beiderbacke, Fats Waller och andra begåvade jazzartister.

Tidigt fick jag också sjunga Povels rytmiska och musikaliska melodier och texter. Jag gjorde stor succé och hade mycket glädje av dem."

 

Det var således hos Dagmar Sandström på "Din egen röst"-studion som vänskapen mellan Alice och Povel startade. Tidpunkten var runt 1940. Alice hade stor betydelse för Povels genombrott i radioetern - oerhört etablerad som hon redan var. Povels skapelse "Vårt eget blue Hawaii" sjöng hon också in 1942, och den blev en hyfsad framgång och gav skjuts för Povel att skriva mer.

 

Annat som Povel direktskrev till Alice blev då "One hundrad per cent", 1944,"Invitation to a jumpy session party", 1944, "Be-Bop-Knopp", 1951, och "Whos got the other half of heaven", skriven redan 1946, men insjungen på skiva av Alice först 1998. Därutöver sjöng de duetten "Vi sjunger så bra tillsammans" i filmen I DUR OCH SKUR, 1953 - och på skiva samma år. På grammofon blev "The Big Juleblues" sedan ständigt återkommande favorit under speciellt 50-talsjular.

 

Alice tillhörde även stommen, tillsammans med Povel och Brita Borg, i radions program FÖRENINGEN FÖR FLUGIGHETENS FRÄMJANDE (8 program under året 1946 - 1951). Hon deltog även sporadiskt i radioserierna JAKTEN PÅ JOHAN BLÖTH, 1948-49, och HERR HÅLMS ÖDEN OCH ANGANTYR, 1950-51. Även i några av programmen FYRA KRING EN FLYGEL fanns hon med, liksom i det unika radiomötet ALICE, POVEL OCH EN FLYGEL OCH EN GITARR OCH EN BAS (en inspelning som borde ges ut!).

 

Alice Babs gick ur tiden 2014.

 

BildAliceOchPovelDinEgenRöst

Alice och Povel från "Din egen röst", 1943.

 

BildPovelOAlice

 Povel och Alice i repeterar inför första Flugighetsprogrammet, 1946.

 

BildIDurOchSkurPovelOchAlice

Povel och Alice i anslutning till filmen "I dur och skur", 1953.

 

 

//