// Povel Ramel-sällskapet

Susanna Ramel (född 1/4 1920, död 4/4 2020)

 

Med sorg konstaterar vi att den allra viktigaste i kretsen kring Povel Ramel är borta.

      

Povels hustru - Susanna Ramel, född Östberg - sedan 1949 gift med Povel har gått ur tiden.

     

Susannas 100-årsdag inföll den 1 april och tre dagar senare somnade hon in. Extra olyckligt var att coronakrisens besöksförbud inte tillät familjen att vara hos henne den sista tiden. Endast Lotta Ramel fick dispens. Bortgången var dock inte coronarelaterad.

      

Susannas betydelse för Povel kan inte nog understrykas. Tillsammans blev de föräldrar till skådespelerskan Lotta Ramel och musikern Mikael Ramel. Från Susannas tidigare äktenskap sörjs hon av döttrarna Carina Gillgren och Marianne Gillgren samt av barnbarn, barnbarnsbarn och många vänner.

     

Jag minns när jag första gången skulle intervjua henne. Nervös och duktigt respektfull frågade jag - Hur var det att vara gift med Povel Ramel? Susanna svarade blixtsnabbt: -Ja, det var inte så djävla roligt alla gånger! Hon utvecklade dessbättre resonemanget.

     

Det var inte så dumt att få sitta vid det ramelska långbordet i köket och få höra vilka andra som suttit där tidigare. -Ja, det var en ganska kul middag, Sten Broman satt där, Piraten där och Karl Gerhard där... Vad hon kunde berätta! Omtänksamt och dråpligt på samma gång. Thor Modéen var "gullig" och Magdalena Ribbing "oumbärlig".

        

Susanna var in i det sista en kvick, mycket färgstark och bestämd kvinna med egna åsikter. Hon var den klippa Povel visste alltid fanns där.

     

Povel Ramel-sällskapet har inte bara förlorat den ivrigaste påhejaren och största entusiasten utan också Hedersmedlem nr 1. Det blir tomt på första bänken på nästa årsmöte.

 

Anders Eldeman, ordförande Povel Ramel-sällskapet

 

 

BildSusannaRamelKnappupp BildSusannaRamelDN2 

Bild från program, Knäppupp I. 1953                         Susanna i DN-reportage, 21/11 2015

 

BildSusannaOchPovel1948  BildSusannaOchPovel1982

Susanna och Povel, 1947 (privat bild)                           Susanna och Povel, 1982 (privat bild)

 

                          BildPovelsOchSusannasGrav

                                             Povels och Susannas gravsten

//