// Povel Ramel-sällskapet

Smoke Rings Sisters - skönsjungande trio med Ramel-Karameller och mycket annat.

Åter till huvudsidan KURIOSA: HÄR!

BildSmokeRingsSistersStor         Smoke Rings Sisters: Stina Klintbom, Sara Ljunggren och Theresa Skjolden

 

      BildPovelBoras19102611

Smoke Rings Sisters framför "Den busiga basunen" i Borås, 26/11 2019

 

Smoke Rings Sisters bildades 2011 för att göra en enda konsert. Men det blev många fler tack vare personkemi, röstklanger och den gemensamma passionen för jazz- och swingeran mellan 1920-1950! Idag är tjejerna från Västsverige ett fullgående swing-, evergreens- och boogiewoogietåg som bokas i alla möjliga sammanhang, i hela Sverige! Med gedigna musikaliska bakgrunder och stor erfarenhet jobbar de proffessionellt och helhjärtat med Smoke Rings Sisters. Till repertoaren hör också Povel Ramel, som de betecknar som "stjärnan i svensk underhållning". Ensamma, eller ihop med andra, t.ex. revyartisterna Jan Hjalmarsson och Tina Rehn-Wikström från Borås, har de framträtt med Ramelkonserter i både Malmö, Borås och Göteborg.

 

Läs mer om den sjungande trion på deras hemsida HÄR! 

 

Våren 2017 var det totalt utsålt på Victoriateatern i Malmö när Smoke Rings Sisters, ihop med Tina Rehn-Wikström och Jan Hjalmarsson, gav föreställningen Ramel-Karameller. Börje Åhgren från Povel Ramel-sällskapet såg förestållningen och skrev en artikel i PR-s medlemstidning SVERKER. Den följer nedan.

 

Därefter har nedslag gjort med Smoke Rings Sisters Ramel-karameller, på Göteborgs-operan på en lunchkonsert, 20/3 2018, samt på Casino Cosmopol i Malmö 19/9 2018. Ett kort utdrag från föreställningen i Göteborg finns i Youtube HÄR!

 

Hyllningen till Povel Ramel återkom i 3 föreställningar på Sagateatern i Borås, 26-27/10 2019. Jan Hjalmarsson var primus motor och medverkade gjorde återigen Smoke Rings Sisters. Om denna Povel-trip finns ett sammandrag med text och 39 foton under Arrangemang/Raspporter HÄR!

 

  

UTSÅLDA FÖRESTÄLLNINGAR MED SMOKE RINGS SISTERS (Artikel i tidningen SVERKER nr 16-2017 av Börje Åhgren):

 

BildSmokeRingsSistersVictoriateatern1

 

Smoke Rings Sisters, trion med skönsjungande kvinnor sjunger gärna Povels visor i sina föreställningar. Ramel- Karameller och Sweden Swings är två av dem.

 

Det var totalt utsålt på Victoriateatern i Malmö när Smoke Rings Sisters gav sin föreställning Ramel-Karameller i våras.

– Povel är stjärnan i svensk underhållning, hans låtar är så melodiösa, säger Sara Ljunggren, som tillsammans med Theresa Skjolden och Stina Klintbom utgör Smoke Rings Sisters.

Deras stämsång har hämtat inspiration från grupper som Andrews Sisters och Harmony Sisters.

Namnet Smoke Rings Sisters för tankarna till trettio- och fyrtiotalens jazzmusik. De har också satt ihop ett helaftonsprogram som de kallar Ramel-Karameller, en hyllningskavalkad ur Povels låtskafferi, som de själva uttrycker det.

Tillsammans med Jan Hjalmarsson och Tina Rehn-Wikström bjöd ”systrarna” på en härlig kavalkad med många kända låtar signerade Povel Ramel. Göran Åhlfeldt, piano, Torbjörn Lidh, trummor och Max Thornberg, kontrabas, stod för kompet.

Tänk dig en strut karameller inledde kvällen och sedan bar det av via Tjo vad det var livat, Kokosnöten, Du passar inte in i bilden och många fler av de låtar som svenska folket tagit till sina hjärtan.

Trestämmig sång är Smoke Rings Sisters varumärke, men de framför också många solonummer. Som kuriosa kan nämnas att Brita Borgs paradnummer fördelades mellan dem, så att Theresa Skjolden gjorde Fat Mammy Brown, medan Stina Klintbom tog sig an Banne mig.

Publiken fick också uppleva oväntade kopplingar. Min lilla gubbe, som Birgitta Andersson och Martin Ljung framförde i  revyn ”De sista entusiasterna”, kombinerades med Följ mig bortåt vägen, från ”KnäppUpp II”.

Innan publiken hann fatta det, var två timmars föreställning slut och Livet är ett helvete blev extranummer. Victoriateaterns upplägg var vad som kallades en picknickteater, där publiken hade med sig egen mat och dryck och åt och drack under föreställningen. Många i publiken sjöng också med i de olika numren.

– Det tycker vi är underbart, att Povel har en så lojal publik, kommenterar Sara Ljunggren.

Ett av hennes tidiga minnen av  Povels musikskatt var en visa hon gick och trallade på som liten, men texten föll i glömska utom de sista raderna.

- Det var inte så lätt att slå upp en låt där man bara kan sista raden, men så kom Stina med en låt hon tyckte passade min röst, berättar Sara Ljunggren.

Det var just den låten, Du passar inte in i bilden, som nu ingår både i denna föreställning och i den som heter Sweden Swings.

Föreställningen Sweden Swings tar vägen över stjärnor som Sonya Hedenbratt, Alice Babs och Monica Zetterlund och landar i ett stort avsnitt med Povellåtar.

Povels låtar har alltid funnits med i de tre sångerskornas tillvaro. Stina Klintbom nämner Kokosnöten som sitt första Povel-minne, den sjöng hon i skolan.

– Min dotter älskar Tvålen och Blås på det onda, berättar Theresa Skjolden.

Den som får möjlighet att besöka en kväll med Smoke Rings Sisters får en härlig kväll. Speciellt Ramel-Karameller och Sweden Swings är höjdpunkter för Povel-entusiaster.

Gruppen bildades 2011 och tanken var att det endast skulle bli ett framträdande, men det har gått så bra att de nu försörjer sig på heltid med sina föreställningar där de själva arrangerar musiken i stämmor.

Gruppens hemsida innehåller spel- och sjungschema över kommande föreställningar.

Börje Åhgren

BildSmokeRingsSistersVictoriateatern2


//