// Povel Ramel-sällskapet

(Chicombo) Safari inspelad i USA, 1951

Åter till huvudsidan KURIOSA: HÄR!

Bild Safari

CHICOMBO SAFARI skrev Povel 1951, ett exotiskt nummer med förtätad stämning - rubricerad som en "Congo-gånglåt". Det ingick i flugighetsprogrammet "Ragabangzingbom", 24/1 1951, och spelades strax därpå in på 78-varvare, HMV X 7693; visan placerades som "baksida" på två olika utgivningar med samma katalognummer (ihop med TITTA DET SNÖAR respektive SAMS SÅNG).

Den 26/10 1951 gavs den ut som vinylsingel i USA (se bild ovan) av Noro Morales And His Orchestra med titeln SAFARI. Skivmärket var Columbia och katalognumret A 39586. Som upphovsman anges: R. Ramel! Samtidigt/innan dess fanns den även som 78-varvare, utgiven i både USA och England, med skivmärke Columbia. I USA med samma katalognummer och med 15/9 1951 som inspelningsdatum och CO47073 som matrisnummer. I England med D.C.597 som katalognummer.

En engelsk text lär ha skrivits av Edward C Redding. Huruvida den blivit föremål för inspelning är okänt.

Hur har Povels "Safari" hamnat i USA? Jo, det finns en historia bakom detta, berättad av Povel själv i radioprogrammet "Povel Ramel i 80 knutar", 1/6 2002, där Paul Zyra hyllade Povel på 80-årsdagen:

78-varvaren "Titta det snöar / Chicombo Safari" skickades till USA med förhoppning om att Danny Kaye skulle sjunga in TITTA DET SNÖAR i amerikansk tappning. Huruvida Danny Kaye fick kännedom om detta är okänt, men så småningom kom ett besked tillbaka från "staterna" om att man var intresserad av baksidan, CHICOMBO SAFARI. Och den spelades så in under namnet SAFARI, av Noro Morales And His Orchestra.

Här kan du avlyssna Noro Morales tolkning i ett Youtubeklipp: LÄNKA HÄR!

För diskografiska uppgifter, LÄNKA HÄR!

För diskografiska uppgifter avseende utgivningen i U.K., LÄNKA HÄR!

Tack samtidigt till Ingemar Perup och Carl Magnus Palm för detta FYND! Och tack även till Magnus Andersson för kompletterande uppgifter.


//