// Povel Ramel-sällskapet

Ramel igen, Kafé Verum, Hässleholm, hösten 2016

Åter till huvudsidan KURIOSA: HÄR!

 

BildRamelIgen

Roland Klasson, Vanessa Sundblad och Mikael Svensson

 

Kafé Verum är en mysig liten kaffestuga i Hässleholm. Där har trion Mikael Svensson, Robert Klasson och Vanessa Sundblad tidigare satt upp föreställningarna "På det hela Tage" (om Tage Danielsson) och "En himla många Claes" (om Claes Eriksson). Hösten 2016 lät de turen komma till Povel Ramel, kanske den nöjesikon som ändå ligger dem allra varmast om hjärtat.

Föreställningen hette "Ramel igen", eftersom den på sätt och vis är en fortsättning på det Povel-program som Mikael och Roland spelat i olika former sedan 2008. När Vanessa också kom in i bilden blev det möjligt att även ta med sådana nummer som Povel framförde i duett med någon kvinnlig moatjé, som Brita Borg, Birgitta Andersson eller Wenche Myhre.

Den här gången grävde de djupare och hittade "nya" gamla skatter i Povels galna hage. Utöver sångerna gav de sig dessutom på några av de klassiska sketcherna och monologerna, alltifrån Ester och Vindflöjeln till Nötskalet och Roban (Världens snällaste man). För musikkvotens skull var Ester kompletterad med Ester blues (ur Karamellodier).

Trion (i första hand Mikael) hade valt ut det som roade dem mest, det oväntade och det som var mindre "uttjatat". Som sjoket med "aviga småstumpar" i andra akten, korta okända stycken hämtade från revyn På avigan. Detta hindrade dem inte att gå direkt därifrån till Jag diggar dej, som varken kan göra anspråk på att vara särskilt kort eller okänd.

Ett exempel på hur de hellre valde det oväntade var att de inte sjöng Knackelibang på dörren, den kända sången ur filmen Ratataa från 1957, utan i stället dess "förlaga" Bang bang bang - vem där som Povel först skrev till radioprogrammet Fyra kring en flygel, 1947. Med vissa inlån från Knackelibang på dörren dock! Allt för att få det så där egenhändigt och fiffigt.

Povel lånade ju gärna melodier, inte minst av sig själv. Ett sådant exempel på återbruk är när Titta det snöar blev Titta jag flyger och så småningom Titta jag diskar. Mikael, Vanessa och Roland bjöd på en vers-ekvilibristisk mix av alla tre textvarianterna. (Alla dessa mixade varianter förklarade Mikael med att hans egna barndomsår, då han upptäckte Povel Ramel, sammanföll med perioden när Povel själv började ompaketera sina gamla succéer). Summerat var det en välmatad mix som trion bjöd på.

Text lånad av Urban Jönsson, tidningen SVERKER nr 15.

Föreställningen framfördes ännu en gång 23/10 2017 på Hässleholms kulturhus, BLÅ MÅNDAG: konsert / soppa / Ramel igen.

Ännu en föreställning äger rum 2/6 2019 på Tiansgården, Bromölla. Läs i Bromölla kulturprogram HÄR!

 

BildRamelIgen 1

Mikael, Vanessa och Roland sjunger om "Fru Svenssons lyckliga karl" (foto: Marianane Sundblad) 

 

BildRamelIgen2

Vanessa och Roland som Kristin och Jolin (foto: Marianne Sundblad)

//