// Povel Ramel-sällskapet

Om JuvenalOrden,  Ejnar Haglund och Povels Glunt No 31, "Ack huru lugnt i det Knutssonska tjället"

 

Åter till huvudsidan KURIOSA: HÄR!

 

Det anrika ordenssällskapet från Uppsala, JuvenalOrden, har som ambition att odla en humor som kännetecknas av kvickhet, lärdom och travesti på kulturlivet. Av stort intresse för JuvenalOrden är de stora svenska skalderna Gunnar Wennerberg (själv aktiv i sällskapet en gång) och Carl Michael Bellman.

 

Inför JuvenalOrdens årsbok, 1987, hade Juv. brodern Ingemar Perup en idé om att framställa en skiva som bilaga, innehållande Povel Ramels travesti på Gunnar Wennerbergs sångcykel GLUNTARNE, "Ack huru lugnt i det Knutssonska tjället". Denna "fuskglunt" (Povel kallar den så) framfördes av Uppsalaprofilen Ejnar Haglund i radioserien HERR HÅLMS ÖDEN OCH ANGANTYR, 1950, i avsnittet "Mysteriet med de åldriga pepparkakorna"; där har några barnboksförfattare kidnappats, bl.a. Gösta Knutsson, och deckarna Povel, Brita och Martin ger sig iväg till Uppsala för att leta, och finner Knutssons frågesportkompis, allvetaren Ejnar Haglund. Povels Glunt (no 31 i glunt-numreringen) har nedanstående text:

 

Ack, huru lugnt i det Knutssonska tjället,

fjärran har världen styrt sin kosa.

Väck är Magistern och ensam på stället

dyster Glunt synes strosa.

Säg mig, varthän går du min vän?

Bäst jag på porten gläntar.

Säg mig, varthän går du min vän?

Här sitter katt och glunt och väntar.

 

Ack huru ensligt pendylen slår,

ack huru ryseligt tiden går

och huru ryseligt tiden går,

ack, huru ensligt pendylen slår!

Jag tror jag bättre på Flustret mår!

 

Hör, huru tyst uti Knutssonska tjället,

visst är de borta allihopa.

Väck är Magistern och ensam på stället

dyster Glunt höres ropa.

Backa, min vän, hitåt igen,

helst innan lunden knoppas!

Backa, min vän, hitåt igen,

här sitter katt och glunt och hoppas.

 

Den kan även avlyssnas i ett Youtubeklipp. Länka HÄR!

 

OM EJNAR HAGLUND

 

Om Ejnar Haglund finns mycket att berätta - mannen med den övertydliga rösten som kunde allt, som var förebilden för Murre från Skogstibble i "Pelle Svanslös" och som var den som knäppte ihop västen med gylfen före Valfrid Lindeman (det har Hasse Alfredson berättat). Som stort musikgeni var han också en tid domare i Sten Bromans MUSIKFRÅGAN i radio och TV.
Haglund var även med i Povels radioserie JAKTEN PÅ JOHAN BLÖTH, 1948, där han var allvetaren Prins Vasaru i Polynesien. Och i Knäppupparnas TV-produktion SITT OCH SE DUBBELT, 1957, fanns han med när bl.a. dåtidens populära "10.000 kronorsfrågan" skulle parodieras (det blev där "10.000 kronorsplågan"); Povel imiterade Nils-Erik Baehrendtz, och Ejnar Haglund ville tävla i allting, gärna gymnastik.

 

Nedan finns diverse bilder: Skivan; bakgrundbeskrivning av Ingemar Perup i JuvenalOrdens årsbok 1987; brevet från Povel med godkännande av den unika skivutgivningen.

 

BildGlunt31IP

 

BildPovelsGlunt1

 

BildPovelsGlunt2

 

 

//