Povel Ramel och Frukostklubben
Povel, Sickan Carlsson och Sigge Producentmöte i Frukostklubben 1956
Frukostklubben 2 år, 7/21948. Markera på bild för Yotubeklipp!
Vad har då Povel med det gamla radioprogrammet Frukostklubben att göra? Jodå, dels medverkade han där åtskilliga gånger och dels var han faktiskt dess producent under en period, närmare bestämt mellan 20/9 1947 och 7/2 1948 – 20 stycken klubbmöten hann han med.
Frukostklubben initierades annars av radiolegenden Per Martin Hamberg, efter en idé från Amerika. Där hade man ett program på morgnar som hette ”Breakfast Club” och som innehöll både andakt, gymnastik och underhållning. Den svenska varianten fick bestå enbart av underhållning. Det ansågs dock först väldigt vågat att ha ett program med artister som fick plåga sig upp i tidiga lördagsväkten för att resa in till radiostudion och roa svenska folket i etern. Men det hela blev ett lyckokast. Sigge Fürst ansågs lämplig som klubbledare och bland musikerna fanns Povels musikaliska vänner Allan Johansson och Oscar Rundqvist.
Och artisterna tävlade nästan om att få komma till frukostsändningen och framträda – och erhålla frukostklubbsnål. ”Det är en aktad man, han har fått både Vasaordern och frukostklubbsnålen”, löd ett talesätt.
Lördagen den 9 februari 1946 startade det hela och programserien pågick sedan, med några avbrott, till söndagen den 31 december 1978. Ja, från och med 1968 övergick klubbmötena till att äga rum på söndagsmorgnar. De flesta var numera lediga på lördagar och då passade det inte längre att sjunga ”Innan vi går ut till dagens jobb och spring och skubb” – i stället kom söndagsvarianten ”Före promenaden kom nu alla rubb och stubb”.
Povel övertog således producentjobbet efter Per Martin i samband med klubbmötet 10/9 1947. Då hade han startat sin halvårslånga tjänstgöring på Radiotjänst. Men innan dess hade han fått sjunga sin populära Johanssons boogie woogie vals i Frukostklubben den 8/2 1947.
Povels producentperiod blev kanske inte flugig i överkant, men lite skoj hittade han på. Klubben hade ju som regel att vid varje sändning sjunga namnsdagshyllningar och detta passade Povel precis, med det nöje han såg i att fabulera kring olika namn. Sigge Fürst fick också läsa på sina manuslappar något noggrannare för att Povels olika humorklimax skulle uppnås (detta lät Sigge ana i den sista TV-sända Frukostklubben 1978 där Povel medverkade). Det som också inträffade under denna period var att Povel träffade sin nya bekantskap, Martin Ljung. Martin fick, efter det att han för Povel visat sina utförsgåvor när det gäller att imitera en biograforgel, utföra sin show i Frukostklubben – till stor lycka.
Det halvår Povel var statstjänsteman fortsatte han även med sina flugighetsprogram i radion. Den 5/12 sändes t ex FFFFs "Vintersurr". Där parodierades Frukostklubben för det vilda, med bl.a. Sigge Fürst som gästartist - Povel hade snickrat till egen text till Frukostklubbsången och han hade även skrivit parodiska namnsdagshyllningar.
I den efterföljande frukostklubbssändningen fick så Sigge sin hämnd. Povel kallades in på scenen från sin producentplats, Oscar Rundqvist flyttades fram från sin musikerplats och Brita Borg dök upp. Ett uppsluppet och icke inövat Fyra kring en flygel-program blev resultatet.
7/2 blev Povels sista Frukostklubb som producent och Roland Eiworth fick ta över - detta möte var även klubbens 2-årsjubileum och Povel hade dagen till ära skrivit en särskild text till Olrogs "Tjo och tjim och inget annat"; Povel sjöng och Sigge Fürst, Roland Eiworth och Per-Martin Hamberg spelade (fiol, trumpet och piano); Inslaget kan avlyssnas i ett Youtubeklipp ovan.
Detta innebar dock inte att man aldrig fick se Povel mer i klubben; han återkom åtskilliga gånger som artist. Under några år blev det en regel att en säsongsavslutning i klubben inte kunde äga rum utan att baronen framträdde. Han uruppförde t ex Far jag kan inte få upp min kokosnöt på ett möte 1950, med Oscar Rundqvist som fadern. Annandag jul 1954 gjorde teamet Hamberg, Ramel, Eiworth ett framträdande och sjöng de namnsdagsparodier som tidigare framfördes i FFFF:s "Vintersurr", 1947.
Sturske Laban, Klasskamp och Måste vägen till Curaçao gynga så (uruppförande) är andra nummer som avhörts från Frukostklubbsscenen. Se vidare information nedan:
Kända Povelframträdanden i Frukostklubben:
22/2 1947: Povel sjunger Johanssons boogie woogie vals.
13/12 1947: Povel, Brita Borg och Oscar Rundqvist i inofficiellt "Fyra kring en flygel"
7/2 1948: Povel sjunger Sigge och lille Roland, Per Martin och jag på Frukostklubbens 2-årsdag - melodi: Olrogs "Tjo och tjim och inget annat".
6/11 1948: Povel deltar men innehåll okänt.
11/3 1950: Povel och Martin Ljung deltar men innehåll okänt.
11/4 1950: Povel premiärsjunger Far jag kan inte få upp min kokosnöt med Oscar Rundqvist som fadern.
9/9 1950: Povel deltar men innehåll okänt.
5/5 1951: Povel deltar men innehåll okänt.
20/12 1954: Povel, Per Martin Hamberg och Roland Eiworth framträder och sjunger parodier på namnsdagsvisor.
11/2 1956: Povel sjunger Aclutti Busch Boosch Bumpa Albertina.
30/3 1957: Povel sjunger Sturske Laban.
19/4 1958: Povel sjunger Ögon och öron och Van att få som jag vill.
25/4 1959: Povel framför Klasskamp och sjunger Skratt.
30/4 1960: Povel premiärsjunger Måste vägen till Curaçao gynga så.
28/2 1971: Povel sjunger Till havsbandet och Min högra hand.
31/3 1976: Povel sjunger Låt leoparden vara kvar i leoparden och De stackars cirkusdjuren.
31/12 1978: Povel reciterar Grynkorv och sjunger Försakelsevisa anno 1979 ("Nyårslöften").