// Povel Ramel-sällskapet

Föreningen För Flugighetens Främjande

 

FFFF

 

Povel Ramels radiostörningar på 40-talet och tidigt 50-tal är idag legendariska. Att han var före sin tid märker man när man idag lyssnar igenom allt flugigt som vissa på den tiden inte begrep sig på. Den första radioserie som drabbade lyssnarna mottogs dock positivt. Det var Föreningen För Flugighetens Främjande som 10/5 1946, och vid ytterligare 7 tillfällen, sände ut sina möten i etern. Ja, från början hette föreningen inte så, utan ”Föreningen För Fånighetens Främjande”, vilket vi låter Povel själv berätta (hämtat från mapptexten till LPn Ramels radiorariteter 1946-53):

 

”Redan vid första mötet med Per Martin Hamberg undrade han om jag hade några idéer till program för radion. Och försiktigt körde jag fram Föreningen För Fånighetens Främjande. Mitt förslag syftade på en synnerligen privat och begränsad förening. Dess högkvarter var inspelningsstudion Din Egen Röst på Regeringsgatan. Föreningen bestod av en samling ystra amatörer. Den enda professionella i gruppen var Alice Babs. Jag var också noga med att påpeka hennes medlemskap när jag försökte sälja föreningen till Hamberg.”

 

Per Martin Hamberg köpte idén, men Povel var tvungen att byta ut ordet ”Fånighet” mot något annat, vilket i stället blev ”Flugighet”, varvid allitterationen bestod.

 

Dominerande ”flugor” i sändningarna var, förutom Povel Ramel själv, Alice Babs och Brita Borg. Martin Ljung kom också med när han väl hade blivit upptäckt. Därutöver deltog några av Povels egna föreningskompisar från ”Din Egen Röst-tiden”, Martin Kåge, Bengt Widner, Christin Reinius, Ivan Berg, Rolf Alexandersson, Gunnar Fellenius m.fl. Gästartister förekom också, som Lisbeth Bodin, Calle Reinholdz och Sigge Fürst. Allan Johansson var oftast kapellmästare. Per Martin Hamberg gav regi till att börja med, men ersattes sedan av Roland Eiworth.

Programmen, summa 8 till antalet, sträckte sig från 1946 till 1951, med tyngdpunkt på åren 1946 och 1947. De varade i 30 – 40 minuter. Här har vi alla 8 med både titel och sändningsdatum:

1. Musikalisk radiostörning, sänt 10/5 1946
2. Höstflugor, sänt 14/9 1946
3. Julflugor, sänt 26/12 1946
4. Sol- och vårflugor, sänt 2/5 1947
5. Vinterzurr, sänt 5/12 1947
6. Bland flugor och zebror, sänt 20/4 1948
7. BZZZZZZZ. Ett radioztörande vårzurr, sänt 29/3 1950
8. Ragabangzingbom, sänt 24/1 1951
 
Många av Povels låtar lanserades i flygighetsprogrammen innan de spelades in på skiva. Bland dessa kan nämnas:
 
Jazzen anfaller
En schlager i Sverige
Köp inte en zebra
En vår utan dej
Aclutti busch boosch bumpa Albertina
Alla säger att jag ser så ledsen ut
Det regnar på vår kärlek
Fåglarna har fel
Dom små, små detaljerna
Tjo vad de'va' livat i holken
Vatten
Är det nån som har en våning åt mig
Titta det snöar
Den franska biljetten
Chicombo safari

Den 19/1 1952 gjordes för resten en scenversion av "Föreningen För Flugighetens Främjande" på Konserthuset i Stockholm. Du kan läsa om den HÄR!
 
Smakprov från de olika programmen finns med på dubbel-LPn "Ramels Radio Rariteter 1946-53" (SR Records SRLP 1311/2). 
Radiorariteter

 

Smakprov ingår även i utgåvan "Povel Ramel Debut" (Universal 5053105986828), 2013. Läs om skivboken HÄR!

PovelRamelDebutStorbild

 

De tre första FFFF-programmen (Musikalisk radiostörning, Höstflugor och Julflugor) finns utgivna i PR-s egen CD-serie. De finns att inhandla i Affären Ramel, men för just dessa skivor krävs att du är medlem i Povel Ramel-sällskapet. Läs hur du blir det HÄR!
Länk till Affären Ramel HÄR!
BildPRSCD7Stor  JulflugorCDStor
 
 
//