// Povel Ramel-sällskapet

Povel Ramel-kavalkaden "Ur kepsen", Teatervallen, Kalmar, 21, 22, 28 och 29 oktober 2022

 

Till huvudsida Arrangemang RapporterHÄR!

 

BildUrKepsenStor

 

Utdrag ur recension av Mats Andersson i tidningen BAROMETERN, 22/10:

 

I år skulle Sveriges främste ordekvilibrist Povel Ramel ha fyllt 100 år. Självklart ska hans minne firas med en show, 90 minuter härlig hyllning, både till Povel Ramel och till den fantastiska konsten att leka med ord. Det är få förunnat att behärska språket som Povel Ramel. 

 

När trion Ingemar Bernthsson, Magnus Kviske och Josef Appelqvist hade premiär på Povelhyllningen "Ur kepsen" var det efter veckor, ja förmodligen månader, av textträning. Det är nämligen inga enkla textrader den gode Povel Ramel lämnat efter sig.

 

Att lära sig texter till, läs dem så förstår du,  "Titta det snöar" och "Släkthuset" är inte något man gör på en eftermiddag. Samtidigt är dessa underbara melodier självklara i en Povelhyllning värd namnet. Och riktigt rolig blev showen när trion på scen bjöd in till allsång av refrängen till "Släkthuset". Vem skriver ens en sådan text?

 

Och det presenterades fler låtar med textrader som både lockar till skratt, eftertanke och häpnad. Alla har förmodligen gapats och förundrats över hur det ens är möjigt att framföra "Jag diggar dig".

 

Men faktum är att musiken är minst lika avancerad. Povel Ramel var nämligen också en ruskigt skicklig pianist. Med andra ord så ska Josef Appelqvist ha en stor eloge för kvällens show.

 

Sammantaget var premiären av "Ur kepsen" nostalgi av hög klass.

 

 

Nedan tre foton, tagna av Adam Lindehoff Norbäcker (2 st.) och Inger Strandberg (1 st.):

 

BildUrKepsenFoto1

"Med Sinkabel, en gammal irländsk skorv" - BALLADEN OM EUGEN CORK (foto: Adam Lindehoff Norbäcker).  

 

BildUrKepsenFoto2

JAG DIGGAR DEJ (foto: Adam Lindehoff Norbäcker)

 

BildUrKepsenFoto3

TITTA DET SNÖAR framförs med bravur (foto: Inger Strandberg). Se även kort klipp i Facebook från numret (filmat av Inger Strandberg) HÄR!

 

  

//