// Povel Ramel-sällskapet

Kalle Lind hos PR-s i Lund, 9/2 2019

Till huvudsida Arrangemang Rapporter: HÄR!

 

BildPRSLund190209Liten

                 Kåsören Lind håller i gång!

 

Som traditionen bjuder startade mötet på restaurang Viva i Lund med Grynkorv med tillbehör, denna gång hitfraktad av korvmästarna själva, Lisbeth och Rolf Erikson i Eriksons chark i Nossebro, Västergötland. C:a 50 mötesdeltagare åt glupskt av korven.

 

Efter korven kom Kalle, denne skånske profil som idag blivit rikskändis via radioprogram (Snedtänkt) och sin eminenta forskningsinsats när det gäller svensk nöjeshistoria.  Kalle kåserade i en timma, och det blev en intressant återblick i 50- och 60-talets nöjesutbud, i första hand knuten till Povel Ramel, Hans Alfredson och Tage Danielsson. Under dessa decennier var radion det främsta mediet, och det var där Hasse&Tage träffades. Det var också där de mer än tidigare kom i kontakt med Povel och hans nöjesbolag, Knäppupp.

Kalle som varande sjuttiotalist upplevde inga Knäppuppföreställningar live och knappast några av Svenska Ords revyer heller, men har i efterhand avlyssnat och läst allt om utbudet från dessa ikoniska nöjesbolag. Lagom till skoltiden fick Kalle t.ex. fatt i inspelningar av tältrevyn "Semestersångarna" från 1961, och bestämde sig för att bli Tusenkonstnär när han blev stor (Hasses och Povels sångsketch i revyn).

Att Povel har betytt mycket för Hasses och Tages utveckling står utom all tvivel. Men omvänt har Hasse och Tage betytt en hel del för Knäppupp; Martin Ljungs monolog "Fingal Olsson" skrevs t. ex. av Hasse&Tage, när Martin till tältturnén med musikalen "Funny boy", 1959, behövde en riktig kioskvältare. Och Hasse förstärkte som ovan nämnts tältrevyn "Semestersångarna", 1961.

Hasse&Tage startade också sin bana som gemensamma revyförfattare i Knäppupp innan kompanjonskapet i Svenska Ord satte igång med revyn "Gröna Hund", 1962. 

Trots att Povel och Hasse&Tage sedan åtskildes och verkade i sina olika bolag tappade de aldrig kontakten utan samarbetade emellanåt genom åren. 

Just nu sitter Kalle förresten och skriver en biografi om Hasse Alfredson. Vi ser med spänning fram mot resultatet av detta.

 

Efter Kalles mycket applåderade kåseri fortsatte mötet, efter en kort paus, med muntrationer i annan form. Quartetten, känd sångkvartett i Skåne gav prov på sin mångstämmighet. Vi fick höra "Var är tvålen?", "Det som göms i snö" (Robban Broberg), "Den lille tecknaren" och "Sjung om fru Svenssons lyckliga karl".

 

Efter att först Urban Jönsson informerat om aktualiteter från Povel Ramel-sällskapet och Börje Åhgren gjort likadant beträffande Poveldiggarna blev det grand final: Duon Nils Bondesson och Per Högberg skapade total musikalisk oreda med Povels "Vals i tango" och "Rymdraketsvalsen".

 

Lyssna även på Kalle Linds program i radio om Povel, TRÅKIGHETENS SVURNASTE FIENDE, 16/9 2018: HÄR!

 

I Kalle Linds "Snedtänkt" från 29/10 2015 förklarade Kalle och Johanna Broman Åkesson (Poveldoktor och hedersmedlem i PR-s) varför Povel var ett geni: HÄR!

 

Nedan följer några foton från sällskapets möte.

 

Text och foto: Lennart Andreasson

 

BildPRSLund1902091

Grynkorven låter sig smakas. Till höger ser vi Börje Åhgren och Andreas Lindberg. 

 

BildPRSLund1902092

Fredrik Tersmeden och "Stisse" Johnsson är ej vana vid Grynkorv, men de tyckte det smakade gott.

 

BildPRSLund1902093

Grynkorv, potatismos, ärtor, smörsky, senap och lingon på faten.

 

BildPRSLund1902094

Kalle Lind och Andreas "Sverker" Lindberg diskuterar något viktigt.

 

BildPRSLund1902094

Sven Perup presenterar Kalle Lind.

 

BildPRSLund1902096

Kalle kåserar om barndom, skola, Hasse, Povel och Tage.

 

BildPRSLund1902097

Jag ville bli tusenkonstnär när jag gick i skolan, säger Kalle.

 

BildPRSLund1902098

Sångkvartetten, QUARTETTEN, i "Sjung om fru Svenssons lyckliga karl".

 

BildPRSLund1902099

Här gestaltar QUARTETTEN "Den lille teknaren".

 

BildPRS19020910           BildPRSLund19020911

Urban Jönsson informarar om PR-s                           Börje Åhgren informar om Poveldiggarna.

 

BildPRSLund19020912

Musikalisk oreda med duon Per Högberg och Nils Bondesson. 

 

 

//