// Povel Ramel-sällskapet

I glädjens tecken, teatergruppen Ekipaget, Skövde, 6 oktober 2021

 

Till huvudsida Arrangemang Rapporter: HÄR!

 

BildTeaterEkipaget 

 

Folkhögskola fixar fartfylld färgsprakande föreställning

 

Eleverna från Wendelsbergs Folkhögskola bjuder publiken på en fartfylld enaktare med Povelmusik. Första föreställningen utanför skolans väggar skedde hos IOGT-NTO i Skövde. (Folkhögskolan är knuten till nykterhetsrörelsen.)

 

I inledningen får vi möta två tjejer som försöker övertyga Ester att ta emot dem efter femton års uppehåll i bekantskapen. Liksom Martin Ljung på sin tid lyckas de inte övertyga sin gamla bekant. Istället blir det full fart med Det gamla gänget framförd av hela ensemblen på nio personer.

 

Efter detta kommer en lång rad av Povels godbitar som vi alla känner igen. Det blir zebror, Is till saften (punsch går ju inte inom nykterhetslogens väggar). Tre av tjejerna blandar tvål med kokosnöten och Bråttom, bråttom, bråttom blir det. Var och en varvar sin låt med de andra. Med jämna mellanrum dyker även Karl Nilsson upp under föreställningen.

 

Under 45 minuter river eleverna av tolv kända Povellåtar. De lyckas även få med några mindre kända stycken, som En oharmonisk visa och sketchen Vindflöjeln, den som avlutas med det bevingade ordet Geléknutte. Föreställningen avslutas med De sista entusiasterna.

 

Föreställningen är en del i utbildningen vid teater- och musikallinjen. Under andra året ska eleverna sätta upp en föreställning i en akt helt på egen hand, med musik, koreografi, dekor och kostymer.

 

- Lärarna gav oss tre av Povels låtar som skulle ingå, och sedan fick vi tre veckor på oss. Hans musik är så bra. Varje låt innehåller sin egen grej, en egen historia, så vi valde att fortsätta med Povels musik, berättar Linnea Lahte.

 

- Vi har valt att kalla vår föreställning ”I glädjens tecken” eftersom Povel säger det i sina memoarer. Efter att föräldrarna omkom i bilolyckan säger han att han bedrivit ett omvänt sorgearbete i glädjens tecken. Det tyckte vi var fint, så det fastnade vi för.

 

Med hjälp av Povel Ramelsällskapet och deras hemsida har de valt ut melodier och texter som de satt samman till föreställningen.

 

Under tredje året vid folkhögskolan är gruppens uppgift att föra ut sin föreställning på turné i landet. De står själva för dekor, kostymer, som är mycket färgglada, och de ska också se till att ekonomin går ihop. Inför turnén kallar de sig ”Teatergruppen Ekipaget”, och den som är intresserad kan boka in en föreställning av gruppen.

 

- Vi satsar på att komma ut och ge publiken en härlig show, speciellt under nästa år när Povel firar hundra år, avslutar Linnea Lahte.

 

Börje Åhgren. på plats i Skövde.

 

Nedan följer några foton. Det översta, på ensemblen, är taget av William Carling med självutlösare, de övriga av Börje Åhgren:

 

BildEkipagetEnsemblen211006

Ensemblen: Josefin Nordberg, Sofia Carling, Fanny Wranne, Frida Månsson, Signe Blix Herrlander, Olivia Broberg, Linnea Lahte, Alexandra Dahlqvist och William Carling.

 

BildEkipagetEster211006

 Ester blir våldgästad!

 

BildEkipagetDetGamlaGanget211006

Här är "Det gamla gänget". 

 

BildEkipagetIsenAugusta211006

Isen Augusta! "Varfär är där ingen is i saften". 

 

BildEkipagetFridaOchSigne211006

Frida Månsson och Signe Blix Herrlander övervakar sina kamrater.

 

 

 

//