Vi minns Martin Ljung (1917 - 2010)
Martin Ljung i 80-årsåldern (Foto: Aftonbladet) Kung Rock-Fnykis, 1958 (Foto: Knäppupp)
Martin Ljung föddes i Notviken, Luleå, 15/8 1917. Han var en gigant inom svensk underhållning, en av de främsta komiker vi haft. Samtidigt tillhörde han järngänget runt Povel Ramel under Knäppupptiden, tillsammans med Brita Borg och Gunwer Bergkvist.
Martin och Povel såg varann första gången 1947, vilket finns dokumenterat genom en filmad rekonstruktion. Martin hade efter åren som smedhalva på SJ i Norrbotten sökt sig till Stockholm för teateräventyr. Han fick efter flera om och men företräde hos radiotjänstemannen Povel Ramel som då arbetade på radions underhållningsavdelning. Martins märkliga beteende med avprickning på checklista, imitation av biograforgel m m gav resultat. Det blev titelbortläggning och redan i nästa Frukostklubben, som Povel var producent för, fick Martin tillfälle att visa sina färdigheter i orgelimitation.
Vägen låg så öppen för samarbetet Povel-Martin. Martin Ljung kom med i flugighetsgänget, i radioserierna om Johan Blöth och Herr Hålm, reste i parkerna med Povel, involverades i de Ramelbuljonger som på tidigt 50-tal drabbade landet - och blev den givne medarbetaren i den nöjesepok som gjorde Sverige gladare under 50- och 60-talen, d v s Knäppupp.
Martin kunde med perfekt tajmning och precision framföra monologer, han kunde sjunga och dessutom sätta piff på och utveckla revynumren. Povel har uttryckt det så, att "ger man Martin en julgran, så klär han den".
Många är de monologer vi hörde under Knäppupptiden, och de spelades nästan dagligen i radion. Povel skrev många av dem, men inte alla. Yngve Gamlin, Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Beppe Wolgers var andra författare (+ att Martin själv drog sitt strå till stacken). Figuren Bertram Fnykström - han som rörde sig inom olika kulturella verksamhetsfält - döptes t ex av Yngve Gamlin och Martin i revyn "Djuprevyn 2 meter", 1953-54. Det var via monologen Hamlet.
Sketcherna och monologerna ligger alla i våra minnesbanker, Viking, Ester, Kromosomtalaren, Fingal Olsson, Guben i låddan, Att vara rolig, Pantomimikern, The Great Farini, Lektion i komedi, Skojten, Kanonkungen, Fräckisberättaren, 55:an Olga och alla de andra. Och så naturligtvis Rock-Fnykis; det numret blev så populärt att det toppade skivlistorna i slutet av 50-talet och placerade sig före de rockkungar, Elvis Presley, Tommy Steele och Paul Anka, som Martin (och Povel som författare) skojade med.
Vi minns även skådespelaren Martin Ljung. Han gjorde bifigurer i många filmer, men under Knäppupptiden fick han huvudroller i I rök och dans, Ratataa, Den store amatören och Far till sol och vår.
Som sångare hade Martin en utmärkt basröst, som han hemma i Luleå fick användning för både i manskör och blandad kör. Under Knäppupptiden kunde vi höra honom i Povelvisor som Lingonben, Vi ska klara av'et, Ratataa och Svarta Malin samt, ihop med Brita Borg, i den av Hasse&Tage/Roland Eiworth skrivna Jasså.
Povel och Martin gjorde också en jorden-runt-resa tillsammans 1958, som naturligtvis uppmärksammades stort i tidningarna. De kopplade då av inför kommande stordåd, i Martins fall sommarturné med Karl Gerhard i knäppupptältet och i Povels fall tufft skrivarbete ihop med Hasse Ekman inför kommande musikal, Funny Boy.
Martin var även engagerad hos Svenska Ord och Hasse&Tage i Spader, Madame! på Oscarsteatern i Stockholm, 1969, i filmen Äppelkriget, 1971, och i revyn Glaset i örat, 1973, på Berns. Vi minns alla Martin sjunga "Herdens sång" i Spader, Madame! till temat ur Schuberts ofullbordade symfoni och hur han gestaltade Byfåne i Glaset i örat.
Efter Knäppupptiden fortsatte Martin med olika engagemang som revy hos Hagge Geigert, 1973, Farbror Frippe i TV, 1976, medverkan i flera komedier och musikaler, t ex Spök på Maximteatern tillsammans med Björn Skifs. Han sjöng även Bellman-sånger ihop med OD i Uppsala. Fram på 90-talet blev Martin så ståuppkomiker (vilket han egentligen alltid varit!) och turnerade med egna finurliga texter, t ex nya variationer på monologen Fingal Olsson.
Den store komikern och Knäppuppgiganten Martin Ljung avled 30/9 2010 i Stockholm, 93 år gammal. Frid över hans minne!
Nedan följer några foton från Knäppupps arkiv och en uppställning över ett antal Martin Ljung-skivor, utgivna på EP, LP och CD. De går inte att få tag i idag, men bevaka Tradera och Blocket; de förekommer där ibland.
Lennart Andreasson
Martin som Viking i Knäppupp I, AKTA HUVET, 1952-53 (foto: KG Kristoffersson / Sjöberg bildbyrå
Povel och Martin i en scen ur filmen Ratataa, 1956
Hamlet från Djuprevyn 2 meter, 1953-54 The Great Farini från Knäppupp II 1954-55
Rock-Fnykis från Karl Gerhards Eriksgata, 1958 Upptäcktsresanden från Djuprevyn 2 meter, 1953-54