POVEL RAMEL OCH FRUKOSTKLUBBEN

 Frukostklubben 1 Frukostklubben 2

 

Vad har då Povel med det gamla radioprogrammet Frukostklubbenatt göra? Jodå, dels medverkade han där åtskilliga gånger och dels var han faktiskt dess producent under en period, närmare bestämt mellan 20/9 1947 och 7/2 1948 – 20 stycken klubbmöten hann han med.

 

Frukostklubben initierades annars av radiolegenden Per Martin Hamberg, efter en idé från Amerika. Där hade man ett program på morgnar som hette ”Breakfast Club” och som innehöll både andakt, gymnastik och underhållning. Den svenska varianten fick bestå enbart av underhållning. Det ansågs dock först väldigt vågat att ha ett program med artister som fick plåga sig upp i tidiga lördagsväkten för att resa in till radiostudion och roa svenska folket i etern. Men det hela blev ett lyckokast. Sigge Fürst ansågs lämplig som klubbledare och bland musikerna fanns Povels musikaliska vänner Allan Johansson och Oscar Rundqvist.

 

Och artisterna tävlade nästan om att få komma till frukostsändningen och framträda – och erhålla frukostklubbsnål. ”Det är en aktad man, han har fått både Vasaordern och frukostklubbsnålen”, löd ett talesätt.

 

Lördagen den 9 februari 1946 startade det hela och programserien pågick sedan, med några avbrott, till söndagen den 31 december 1978. Ja, från och med 1968 övergick klubbmötena till att äga rum på söndagsmorgnar. De flesta var numera lediga på lördagar och då passade det inte längre att sjunga ”Innan vi går ut till dagens jobb och spring och skubb” – i stället kom söndagsvarianten ”Före promenaden kom nu alla rubb och stubb”.

 

Povel övertog således producentjobbet efter Per Martin i samband med klubbmötet 10/9 1947. Då hade han startat sin halvårslånga tjänstgöring på Radiotjänst. Men innan dess hade han fått sjunga sin populäraJohanssons boogie woogie vals i Frukostklubben den 8/2 1947.

 

Povels producentperiod blev kanske inte så värst flugig i överkant, men lite skoj hittade han på. Klubben hade ju som regel att vid varje sändning sjunga namnsdagshyllningar och detta passade Povel precis, med det nöje han såg i att fabulera kring olika namn. Sigge Fürst fick också läsa på sina manuslappar något noggrannare för att Povels olika humorklimax skulle uppnås (detta lät Sigge ana i den sista TV-sända Frukostklubben 1978 där Povel medverkade). Det som också inträffade under denna period var att Povel träffade sin nya bekantskap, Martin Ljung. Martin fick, efter det att han för Povel visat sina utförsgåvor när det gäller att imitera en biograforgel, utföra sin show i Frukostklubben – till stor lycka.

 

Det halvår Povel var statstjänsteman fortsatte han även med sina flugighetsprogram i radion. Den 5/12 sändes t ex FFFFs Vinterzurr. Där parodierades Frukostklubben för det vilda. I den efterföljande frukostklubbssändningen fick så Sigge Fürst sin hämnd. Povel kallades in på scenen från sin producentplats, Oscar Rundqvist flyttades fram från sin musikerplats och Brita Borg dök upp. Ett uppsluppet och icke inövatFyra kring en flygel-program tvingades därigenom fram.

 

7/2 blev Povels sista Frukostklubb som producent och Roland Eiworth fick ta över. Detta innebar dock inte att man aldrig fick se Povel mer i klubben; han återkom åtskilliga gånger som artist. Under några år blev det en regel att en säsongsavslutning av klubben inte kunde äga rum utan att baronen framträdde. Han uruppförde t ex Far jag kan inte få upp min kokosnöt på ett möte 1950, med Oscar Rundqvist som fadern. Annandag jul 1954 gjorde teamet Hamberg, Ramel, Eiworth ett framträdande och sjöng hyllningsverser till både Mor Anna, en ornitolog, Agda och Tutankhamon. Sturske Laban,Klasskamp och Måste vägen till Curaçao gynga så(uruppförande) är andra nummer som avhörts från Frukostklubbsscenen.

 

Kända Povelframträdanden i Frukostklubben:

 

22/2 1947: Povel sjunger "Johanssons boogie woogie vals".

13/12 1947: Povel, Brita Borg och Oscar Rundqvist i inofficiellt "Fyra kring en flygel"

7/2 1948: Povel sjunger "Sigge och Roland Eiworth, Per Martin och jag" på Frukostklubbens 2-årsdag - melodi: Olrogs "Tjo och tjim och inge annat".

6/11 1948: Povel deltar men innehåll okänt.

11/3 1950: Povel och Martin Ljung deltar men innehåll okänt.

11/4 1950: Povel premiärsjunger "Far jag kan inte få upp min kokosnöt" med Oscar Rundqvist som fadern.

9/9 1950: Povel deltar men innehåll okänt.

5/5 1951: Povel deltar men innehåll okänt.

20/12 1954: Povel, Per Martin Hamberg och Roland Eiworth framträder och sjunger namnsdagsvisor.

11/2 1956: Povel sjunger "Aclutti Busch Boosch Bumpa Albertina".

30/3 1957: Povel sjunger "Sturske Laban".

19/4 1958: Povel sjunger "Ögon och öron" och "Van att få som jag vill".

25/4 1959: Povel framför "Klasskamp" och sjunger "Skratt".

30/4 1960: Povel premiärsjunger "Måste vägen till Curaçao gynga så".

28/2 1971: Povel sjunger "Till havsbandet" och "Min högra hand".

31/3 1976: Povel sjunger "Låt leoparden vara kvar i leoparden" och "De stackars cirkusdjuren".

31/12 1978: Povel framför "Grynkorv" och sjunger "Försaktelsevisa anno 1979" ("Nyårslöften").